Koristne informacije ...

Moxy Web - Zakaj uporabljati HTTPS?
28.02.2020

Zakaj uporabljati HTTPS?

Pomembno je, da vse svoje spletne strani zaščitite s protokolom HTTPS, tudi ko te ne shranjujejo ali obdelujejo občutljivih informacij in osebnih podatkov. Naj vam predstavimo nekaj razlogov zakaj …

1. HTTPS varuje zasebnost in varnost vaših uporabnikov

 

•    Preveri, ali je spletna stran res tista, s katero naj bi strežnik komuniciral.
•    Preprečuje posege tretjih oseb v spletno stran in njeno vsebino.
•    Vaša spletna stran je bolj varna za obiskovalce.
•    Zakodira vso komunikacijo, vključno z URL-ji, kar varuje informacije, kot so zgodovina brskanja in številke kreditnih kartic.

Najpogostejša zmotna predstava o HTTPS je, da so edina spletna mesta, ki potrebujejo HTTPS tista, ki upravljajo z občutljivimi informacijami in osebnimi podatki. Pa žal ni tako.

Vsaka nezaščitena zahteva s strani HTTP strežniku lahko potencialno razkrije podatke o vedenju in identiteti vaših uporabnikov. Čeprav se posamezni obisk vaše nezaščitene spletne strani morda zdi neškodljiv, nekateri zlonamerni opazovalci lahko preučujejo splošno obnašanje vaših obiskovalcev na spletu, njihove navade in prihodnje načrte. V skrajnih primerih lahko kasneje te podatke uporabijo tudi za identifikacijo konkretne osebe.

Na primer, zaposleni lahko tako nehote razkrijejo občutljive zdravstvene podatke svojemu delodajalcu že samo s prebiranjem nezaščitenih medicinskih člankov na spletu.
HTTPS pa preprečuje vsiljivcem pasivno spremljanje komunikacije med vašo spletno stranjo in vašimi obiskovalci oz. uporabniki.

 

 

 

2. HTTPS ščiti neoporečnost vašega spletnega mesta

 

Vsiljivci, tako zlonamerni, kot neškodljivi izkoriščajo vsak nezaščiten vir med vašo spletno stranjo in uporabniki.

HTTPS preprečuje, da bi ti vsiljivci posegali v komunikacijo med vašo spletno stranjo in brskalniki, ki jih uporabljajo vaši uporabniki. Med take Vsiljivce sodijo tako zlonamerni napadalci na vašo spletno stan, kot tudi podjetja ki preko vaše spletne strani vsiljujejo svoje oglase vašim obiskovalcem.

Vsiljivci izkoriščajo nezaščiteno komunikacijo, da preslepijo vaše uporabnike, da jim razkrijejo občutljive informacije, namestijo na računalnik zlonamerno programsko opremo ali pa vsiljuje svoje oglase na vašo spletno stran.

Vse to v najboljšem primeru uniči uporabniško izkušnjo in zaupanje obiskovalcev vaše spletne strani, lahko pa povzroči tudi večjo materialno ali nematerialno škodo tako vam, kot vašim uporabnikom.

Vsiljivci izkoristijo vsak nezaščiten vir, ki potuje med vašim spletnim mestom in uporabniki. Slike, piškotki, skripte, HTML ... vsi so lahko izkoriščeni. Vdori se lahko pojavijo na kateri koli točki omrežja, vključno z uporabnikovim osebnim računalnikom, dostopno točko za Wi-Fi ali ponudnikom internetnih storitev.

 

 

 

3. Povečana zaupanje strank

 

Ker se zadnje čase toliko govori o HTTPS, vse več uporabnikov selektivno išče varno povezavo HTTPS ob obisku spletnega mesta.

Varna povezava strankam zagotavlja, da lahko zaupajo vašemu spletnemu mestu, s čimer so pomirjeni, da so njihove informacije v vaših rokah varne.

 

 

 

4. Povečano število konverzij

 

Čeprav večina uporabnikov nima poglobljenega tehničnega razumevanja varnih povezav, pa se jih kljub temu vse več prepriča, da spletna stran uporablja HTTPS, preden so pripravljeni vnesti kakršenkoli osebni podatek. Pa naj si bo to le spletni naslov za prejemanje novic ali oddajo povpraševanja.

Razliko v količini konverzij med spletnimi mesti HTTP in HTTPS že opazimo. Še posebej, če Google spletno mesto http označijo kot nevarno. Ko uporabniki vidijo te opozorilne rdeče ikone, lahko nekaj tako preprostega, kot je vnos imena, elektronskega naslova in telefonske številke v povpraševalni obrazec ali prijava na e-novice, pri večini uporabnikov povzroči neprijeten občutek in dvom.

 

 

 

5. HTTPS je prihodnost spleta

 

HTTPS je poleg zagotavljanja varnega prenosa podatkov ter integritete vaše spletne strani tudi pogoj za številne nove funkcije brskalnikov.

Tako HTTPS ne blokira zgolj zlorabe vašega spletnega mesta ampak je tudi predpostavka za  številne najnovejše funkcije in uporabo tehnologije, ki omogoča uporabo različnih aplikacij.

Posebne nove funkcije spletnih platform, kot so fotografiranje ali snemanje zvoka, omogočanje uporabo aplikacij brez internetne ali izgradnja progresivnih spletnih aplikacij, zahtevajo izrecno privoljenje uporabnika pred izvršitvijo.

 

 

 

6. SEO prednosti ki jih prinaša prehod na HTTPS

 

Google daje prednost spletnim stranem, ki so verificirana in certificirana, saj to uporabnikom zagotavlja, da bo stran zakodirala njihove osebne podatke in jim tako zagotovila dodatno stopnjo varnosti.

Google sedaj uporablja HTTPS kot uvrstitveni signal. Iz analize podatkov je jasno razvidno, da imajo spletna mesta s povezavo HTTPS prednost pri razvrstitvijo pred spletnimi stranmi, ki še vedno uporabljajo HTTP povezavo. Zato je še kako pomembno, da ste na pravi strani tega novega protokola, pa če upravljate z zaupnimi podatki ali ne.

 

 

 

7. Na kratko kako deluje HTTPS

 

Ko spletno mesto pridobi HTTPS certifikat, izdajatelj tega certifikata postane zaupna tretja oseba. Ko brskalnik prepozna varno spletno mesto, uporabi podatke vsebovane v certifikatu, da preveri, ali je spletno mesto res to, za kar se izdaja. Uporabnik, ki je seznanjen razliko med HTTP in HTTPS povezavo, lahko sedaj z zaupanjem brez skrbi nakupuje.

Če smo malenkost bolj natančni, podatki poslani preko HTTPS so zaščiteni s protokolom TLS (Transport Layer Security), ki zagotavlja tri nivojsko zaščito:

Šifriranje – zakodira izmenjane podatke, da jih ohrani varne med prenosom
Celovitost podatkov - preprečuje možnost spreminjanja ali poškodbe podatkov med prenosom, ne da bi to zaznali
Preverjanje pristnosti - dokazuje, da vaši uporabniki komunicirajo s predvidenim spletnim mestom.

 

 

 

8. Najpogostejši argument proti HTTPS

 

Po vsem tem vam morda ostane le še en argument proti prestopu na HTTPS – stroški nakupa certifikata. Morda ste mnenja, da vse zgoraj naštete prednosti ne odtehtajo stroškov, ki so povezani z uvedbo HTTPS povezave na vaši spletni stani, saj na njej ne upravljate z nikakršnimi občutljivimi informacijami.

Če vas še vedno nismo prepričali z vsemi prednostmi, ki jih prinaša HTTPS v primerjavi s HTTP, vas bo morda prepričalo, da lahko osnovne certifikate kupite že za samo okoli 2 € na leto, poleg tega pa jih številni ponudniki strežniških gostovanj svojim naročnikom nudijo kar brezplačno. Seveda pa ne smete pozabiti, da tukaj govorimo o osnovnih varnostnih certifikatih, ki pa ne bodo zadostovali, če na svojem spletnem mestu zbirate osebe podatke o uporabnikih za izvajanje storitve, kot je na primer spletna trgovina. Če pa ne upravljate z nikakršnimi občutljivimi informacijami, je to res vse kar potrebujete, da prične žeti številne prednosti HTTPS povezave.

 

 

 

Kako prestopiti na povezavo HTTPS?

 

Tore, če smo vas prepričali in ste pripravljeni izvesti prehod na povezavo HTTPS, v Moxy z veseljem izvedemo celoten postopek namesto vas. Tovrstne zadeve obvladamo. Konec koncev smo strokovnjaki v svoji panogi.

Moxy Web - Skrajni čas za spletno trgovino
Ekstremne razmere povzročile ekstremne spremembe v potrošniškem obnašanju.
Moxy Web - Zakaj uporabljati HTTPS?
Pomembno je, da vse svoje spletne strani zaščitite s protokolom HTTPS, tudi ko te ne shranjujejo ali obdelujejo občutljivih informacij in osebnih podatkov. Naj vam predstavimo nekaj razlogov zakaj …
Moxy Web - Spletna stran kot mora biti
Na kaj morate biti pozorni, ko se odločate za postavitev nove spletne strani? Katere karakteristike so ključnega pomena, da bo ta delovala tako kot od nje pričakujete in resnično služila svojemu namenu. Kakšna je torej dobra spletna stran?